Съпричастност към хората от Япония

Обръщение към президента на WiN Japan

Скъпа Junko Ogawa,

Моля, приемете нашата искрена съпричастност към вас, към членовете на Win-Япония и към японския народ като цяло за това бедствие, нещо нечувано досега. Тази ужасна новина шокира дълбоко всеки един от нас тук в България.

Бихме искали да ви уверим, че ние ви подкрепяме през това изпитание и силно вярваме, че вие  влагате всичкото  време и усилия да се справите със ситуацията адекватно!

Надяваме се, че тази катастрофа няма да се задълбочи! Със сигурност този ядрен случай ще забави развитието на ядрената индустрия в световен мащаб за момента, но няма съмнение, че след преразглеждането, това ще доведе дори до по-надеждна и по-сигурна ядрена енергетика!

Бихме искали да изразим нашите съболезнования за хората, които загубиха живота си! Ние се молим за тях и  за всички хора  в Япония, за това да поставите ситуацията под контрол!

Не се колебайте да се обърнете към нас, ако можем да бъдем от полза в рамките на нашите ресурси и възможности!

WiN България
С благодарност от Япония

15.09.2011 г.

В писмо, адресирано до президента на WiN-Global – г-жа Черил Богес, и до ръководителите на българския и японския клон на организацията – г-жа Катя Минкова и г-жа Джунко Огава, президентът на японската компания ТЕПКО – г-н Тошио Нишизава, изказва дълбока благодарност за подкрепата, получена за АЕЦ „Фукушима”.

В началото на месец юни България бе домакин на 19-та среща на WiN-Global, световна организация на жените, работещи в областта на ядрената индустрия и радиационните приложения в медицината, промишлеността, научните изследвания и др. По време на форума бе организирана благотворителна кампания в полза на работещите в силно пострадалата от природните бедствия на 11 март японска атомна централа. По решение на участниците в конференцията на шестчленната делегация от Япония беше възстановена и таксата правоучастие, която също бе внесена като част от помощта за АЕЦ „Фукушима”. В началото на месец септември дарението е достигнало предназначението си.

В думите си на признателност за инициативата г-н Нишизава пише:

Бих искал да благодаря на WIN Global и членовете на организацията за даренията, събрани по време на Деветнадесетата конференция на WIN Global.

Получихме пратка, съдържаща ценни хранителни добавки, на стойност 500 000 йени, от WIN-Япония. Тези дарения се разпределят между служителите на АЕЦ „Фукушима” № 1.


След разрушителното земетресение и цунамито, случили се на 11 март, нашите служители посветиха невероятни усилия, за да бъде овладяна ситуацията. Благодарение на тяхната работа и всеотдайност, положението на реакторите се стабилизира, а процесът на възстановяване напредва с пълна сила.

Бихме желали да изразим благодарността си за този подарък, защото той е нужен за подобряване на здравето на нашите работници. Мисълта, че нашите приятели и колеги ни подкрепят, ни носи кураж.