Нови надежди за ядреното бъдеще на България

На 20 ноември 2017 год. в гр.Козлодуй сдружение „Енергийно бъдеще за България” представи пред обществеността на гр. Козлодуй своята визия за развитието на енергийния сектор на страната. Заедно с представители на други организации и сдружения, като на Ветераните в ЯЕ, БЯД, АТЕБ и  нашето сдружение WiN-България бе поканено и взе участие в обсъждането и дебатите за развитието и бъдещето на ядрената ни енергетика след конференцията за климата в Париж. В обсъждането участваха и много експерти, ядрени специалисти от АЕЦ-Козлодуй и бивши нейни ръководители.

След излизането на доклада на БАН за АЕЦ-Белене по повод полученото оборудване за него, сме на прага на сериозни предизвикателства пред българската ядрена енергетика. От почти месец всички медии дават гласност на експерти в тази област за обсъждане и разясняване на ситуацията. Обсъждат се 90-те варианта предложени от БАН. Поради този факт съвсем навреме се проведе и това обсъждане, инициирано от сдружение”Енергийно бъдеще на България”.

„Надяваме се, че „заедно можем повече” и с ясно изразената ни гражданска позиция ще помогнем на българското Правителство да вземе правилното решение за бъдещето на енергийния сектор у нас”- каза Александър Николов, председател на сдружение”Енергийно бъдеще за България”.

В дебатите взеха участие много знаещи и можещи експерти работещи в  АЕЦ-Козлодуй. Направиха се забележки, уточнения, изказа се подкрепата на всички присъстващи.

Обсъждането завърши с приемане на  отворено писмо до отговорните институции на страната (приложено).

Отворено писмо

Comments are closed.