Музейна експозиция на АЕЦ-Козлодуй в РИМ-Враца

На 10 ноември в регионалния исторически музей в гр.Враца бе открита постоянна експозиция”Първа атомна”. В отделна зала на музея са представени 43 години от създаването на най-високотехнологичното производство на електрическа енергия в страната и на експлоатацията АЕЦ „Козлодуй“. Изложбената зала представя фотографски блоковия щит за управление на Първи реактор на атомната централа, представена е  и оригиналната схема за термоконтрол на ядреното гориво от щита, част от пулта за управление, както и прибори за неутронен и радиационен контрол. Включени са и други оригинални експонати, фотографии и документи повечето, от които се показват за първи път. Основно място в експозицията заема макет на  първи блок – от ядрения реактор до генератора. Така със фотографии, макети, прибори, различни експонати дарени от АЕЦ-Козлодуй и ДП РАО  е разказана историята за използването на ядрената енергия за мирни цели в България. Една история за първите на „Първа атомна” – строители, инженери, химици, физици, радиометристи, дозиметристи, конструктори, турбинисти, електричари.

Основна заслуга за събирането, подготовкати и консултирането на тази уникална по рода си експозиция имат Митко Янков, председател на Управителния съвет на Съюза на ветераните в ядрената промишленост и Рашо Първанов, ръководител в АЕЦ. Те неуморно събираха материалите и експонатите, подготвиха филмов материал, включваха своите членове и колеги в тази благородна кауза. Към тях се присъединиха и жените от WiN-България. На откриването бяха поканени Катя Минкова, председател на секция Козлодуй и Радка Иванова, председател на сдружението.

„Да се събере историята на АЕЦ „Козлодуй“ в няколко табла, снимки и текст е предизвикателство, но и уникална възможност” казва Хр.Христова, уредник на експозицията.

Експозоцията е постоянна и всеки може да я разгледа и се запознае с историята на ядрената енергетика в България, посещавайки врачанския исторически музей.

Още снимки и   информация и видео има в Blitz.bg: https://www.blitz.bg/obshtestvo/kultura/prvata-ni-aets-vleze-v-muzeya_news557071.html

Comments are closed.