Над 500 участници в юбилейната конференция на WiN Global

В столицата на Китай – Пекин, на 1 септември завърши юбилейната 25-та годишна конференция на международната организация на жените в ядрената индустрия Women in Nuclear (WiN) Global. Събитието, чийто домакин бе Китайското ядрено дружество, започна на 28 август и събра над 500 участници от националните секции на организацията от 109 страни на 5 континента. Представителите на WiN България във форума бяха експертите от АЕЦ “Козлодуй” Кирилка Асенова – ръководител-сектор “Интегриране на дейности и документи”, Илинка Живкова – ръководител-група “Преводачи” и Радка Иванова – председател на WiN-България.

Тази година темата на конференцията бе “Хармония в сътрудничеството на жените в ядрената индустрия”. В трите работни дни бяха изнесени 23 национални доклада за дейността на отделните клонове на организацията и бяха представени и дискутирани 60 презентации и 96 постерни доклада, обединени в пет пленарни сесии. Сред разгледаните теми бяха ядрената безопасност и участието на жените професионалисти в нейното осигуряване, както и културата на безопасност и регулациите в тази област. Подчертана бе значимата роля на дамите във всички приложения на ядрената наука и технологии, особено в научноизследователската и развойната дейност, образованието и обучението, управлението и инженеринга. Специално бе изтъкната пълноценната съвместна работа на WiN Global с водещи организации като Международната агенция за атомна енергия, Световната асоциация на ядрените оператори и др. Във фокуса на вниманието по време на обсъжданията беше и стремежът при прилагането на атомните технологии да се постигне хармония между индустрията и обществото и между човека и природата.

В програмата на форума бяха включени също технически турове в Китайския институт за атомна енергия и в Центъра за повишаване на ядрената сигурност в Пекин. Бяха организирани и посещения на новоизграждащи се мощности. Това бяха АЕЦ “Хаянг”, на чиято площадка се строят два блока с водо-водни реактори AP-1000, и АЕЦ “Шидаоуан”, където се работи по изграждането на два демонстрационни реактора с вода под налягане по китайски модел CAP-1400 и на два прототипа на 105-мегаватови модулни високотемпературни реактори с газово охлаждане HTGR.

Comments are closed.