WiN България представи ядрената ни индустрия на конференция на WiN Global

От 24 до 28 август в австрийската столица Виена се състоя Годишната конференция на Световната организация на жените в ядрената индустрия – WiN Global. Форумът бе под патронажа на Международната агенция за атомна енергия и на него присъстваха около 500 членове на организацията от 65 държави. В конференцията участваха 10 дами от трите секции на WiN България – Козлодуй, София и Белене. Българската делегация представи пред участниците четири доклада по теми от областта на нуклеарната медицина, обучението на атомни специалисти и ядрената енергетика в страната.
Националните ни представители се включиха и в общо събрание на WiN Европа.
В стратегическия план за дейността на организацията, приет по време на конференцията, бе отделено специално внимание на популяризирането на ядрените технологии в енергетиката и на работата с младите хора за насочването им към обучение по ядрени специалности.
В рамките на работната програма бе изготвена и подписана от членове на WiN Global Декларация относно климатичните промени на планетата. В нея се изразява подкрепа за развитието и мирното използване на технологиите на ядрената наука и се подчертава ролята на ядрената енергия в опазването на земята за бъдещите поколения. Тази декларация е приносът на WiN Global към световната инициатива “Nuclear for Climate”, стартирана през 2014 г. от ядрените дружества на Франция, Европа и САЩ. Целта на инициативата е да се фокусира общественото внимание върху ползите за климата от ядрената енергетика.
Декларацията ще бъде представена на Конференцията на Междуправителствения панел за климатичните промени, която ще се проведе в Париж, Франция, през декември т. г. WiN България се включва в подписката за нейната подкрепа чрез своите секции и съмишлениците си до 31 октомври.
Участието на българските делегатки бе осъществено с подкрепата на “АЕЦ Козлодуй” ЕАД и Българския атомен форум, на чиито ръководства Сдружение ”Жените в ядрената индустрия – България” благодарят.

Радка Иванова
Председател на WiN – България

Comments are closed.