Перспективите пред ядрената енергетика в България бяха обсъдени от експерти, дипломати и представители на бизнеса

Експерти, представители на дипломатическите мисии и компании от ядрения бизн ес обсъдиха състоянието и перспективите за развитие на ядрената енергетика по време на международната конференция “Българската атомна енергетика – национална, регионална и световна енергийна сигурност”, която ще се проведе във в.к. „Ривиера“ от 3 до 5 юни 2015година.

Жени – членове на WiN-България от различни фирми на ядрената индустрия също взеха участие в конференцията. Присъстваха наши представители от секциите в София, Белене и Козлодуй.

Представителите на дипломатическия корпус в България, запознаха аудиторията с визията на техните правителства за развитието на ядрено-енергийния отрасъл.

Основните теми на конференцията бяха  „Технологии и практики при извеждане от експлоатация на ядрени съоръжения” и „Удължаване срока на експлоатация на реакторите”.

Участниците от тазгодишната конференция изразиха своето становище за ядрената енергетика като подготвиха   декларация.” Времето за експерименти и за нерешителност в българската ядрена енергетика е изчерпано. В момента всяко забавяне в решенията за бъдещето на отрасъла ще води към неговото окончателно закриване. Декларацията е изпратена до министър-председателя Бойко Борисов, председателя на парламента – Цецка Цачева и до президента Росен Плевнелиев. В документа, одобрен от редица уважавани експерти в ядрената сфера, е посочено, че липсата на решение за бъдещето на ядрения сектор ще има тежки последствия върху крехката индустрия в България, както и за всички индивидуални потребители на електроенергия. Извода е, че държавата спешно трябва да вземе решение как ще се развива ядрената енергетика.

Последния ден на конференцията се проведе среща на бизнеса с науката. Над 40 младежи – студенти, бакалври, магистри и докторанти от специалности свързани с ядрената енергетика имаха възможността да разговарят с представители на водещи фирми за възможностите им за реализация като млади специалисти.

Декларация на Български Атомен Форум – БУЛАТОМ

Comments are closed.