Средношколско състезание: АЕЦ - Енергия за чиста природа

На 28.11.2013г. за девета поредна година Сдружение”Жените в ядрената индустрия–България” организира средношколско състезание. Темата тази година бе: “АЕЦ – енергия за чиста природа“. Състезанието се проведе под патронажа  на „АЕЦ-Козлодуй”ЕАД и организирано от секция”Козлодуй”.

В състезанието участваха отбори от гр. Козлодуй от СОУ “Св. св. Кирил и Методий”, СОУ “Христо Ботев”, ПГЯЕ “Игор Курчатов” и ПГЯЕ “Мария Склодовска Кюри” от гр. Белене.

Състезанието бе открито от представител на АЕЦ-Козлодуй – г-н Пламен Василев Директор „БиК” с приветствено слово. Той връчи и поздравителен адрес на председателя на Сдружението. Отбора на СОУ ”Св. св. Кирил и Методий” със специално подготвена песен „Happy birthday” поздрави всички членове на WiN-България с 20 годишния юбилей и поднесе прекрасна кошница с цветя. Поздравителни адреси се получиха и от: “АЕЦ Козлодуй”; ДП РАО; Интерприборсервиз; ОНЕТ Технолъджис-България; Енергосервис; СОУ ”Св. св. Кирил и Методий” и г-н Кирил Николов–дългогодишен Директор Производство в “АЕЦ Козлодуй”. Така с приповдигнато и тържественно настроение започна състезанието.

Учениците показаха задълбочения познания в областта на радиоекологичния мониторинг, управление на радиоактивните отпадъци в АЕЦ, въздействие на радиацията върху околната среда и технологична схема на АЕЦ с реактор ВВЕР.

Състезанието протече в четири състезателни кръга. Впечатляващи бяха организацията и атрактивното протичане. Големия салон на Дома на енергетика бе препълнен с привърженици на отборите. Компетентното жури под председателството на г-н Митко Янков беше затруднено да оцени отборите. Средношколците напълно заслужено си извоюваха много награди. Големи материални награди, получи и всяко едно училище. Награди, които ще подпомогнат учебния процес и ще направят обучението по-интересно. Наградени бяха и класираните в индивидуалните конкурси брошура, рисунка и презентация средношколци.

Тази година девет фирми осигуриха отборните и индивидуални награди за участниците,

ИСКРЕННО  ИМ  БЛАГОДАРИМ :

- ”АЕЦ КОЗЛОДУЙ” ЕАД,

-  БУЛАТОМ,

- ЗАД ”ЕНЕРГИЯ”,

- ЕНЕРГОСЕРВИЗ – АД,

- ”ИНТЕРПРИБОРСЕРВИЗ” ООД,

- ”СПАРТАК – В”ООД  ,

-  ДП ”РАО”,

– АРЕВА ГРУП – Козлодуй,

– ”ТИТА КОНСУЛТ” ООД.

Голямата награда – посещение на ИЯИЯЕ към БАН, гр. София бе осигурена от ЗАД ”ЕНЕРГИЯ” чрез Фондация”България-94”. Участниците в състезанието се запознаха с научните изследвания и работата на изследователския реактор.(чети тук).

Comments are closed.