WiN – България – с принос в подготовката за действия при аварийни ситуации

Сружение Жените в ядрената индустрия – България

организира и проведе тематична вечер:

Готовност и защита на населението при бедствия и аварии

На 29 ноември 2012 г. се състоя осмото издание на тематична вечер – средношколско състезание, организирано от WiN – България.

Получени бяха поздравителни адреси от:

ОБЩИНА КОЗЛОДУЙ

ДЪРЖАВНО ПРЕДПРИЯТИЕ „РАДИОАКТИВНИ ОТПАДЪЦИ”

ИНТЕРПРИБОРСЕРВИЗ ООД

Събитието събра рекорден брой участници, като в надпреварата се включиха 6 отбора – три от Козлодуй, от Белене, София и Монтана.

………………………….

Повече от два часа в препълнената с публика зала на Дома на енергетика в град Козлодуй младите хора демонстрираха познания и практически умения по темата „Готовност и защита на населението при бедствия и аварии”. В четирите състезателни кръга гимназистите разказаха какви трябва да са реакциите в случаи на наводнение, земетресение, тероризъм, радиационна авария, пожар и ядрена авария и показаха как се използват защитни средства и как се оказва първа долекарска помощ на пострадали.

По време на състезанието пролича сериозната предварителна подготовка на младежите и тяхното отговорно отношение към потенциалната опасност от бедствени ситуации. Това се отрази и в крайните резултати – класацията приключи с минимална разлика в общия брой точки.  Признание за труда си получиха и участниците в съпътстващите конкурси по темата. Допълнителен ефект за разпространението на знанията за готовност в аварийни ситуации ще има и представяне на материалите в часовете на класа в училищата, които се включиха в тематичната вечер.

Събитието, което е едно от централните в ежегодната дейност на WiN – България, уважиха изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй” Валентин Николов и финансовият директор на централата – Мария Илиева, много представители на компаниите, които подкрепиха състезанието, представители на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – национална специализирана структура на Министерството на вътрешните работи на България, и на Агенцията за ядрено регулиране. С особен интерес проследи вечерта и Франсоа Люмер – член на мисия ОСАРТ в област „Аварийно планиране и готовност”, тъй като вечерта съвпадна с провеждането на експертна мисия на МААЕ в българската атомна централа.

…..

Младите хора участници в състезанието получиха многобройни награди, но най-вълнуващата бе посещението в Професионалния учебен център по пожарна безопасност и защита на населението в град Монтана. Центърът е един от трите в света, лицензиран за подобна дейност по критерии на НАТО.

В интервю за новинарския сайт www.kozloduy-bg.info Радка Иванова – председател на WIN България, обобщи:
„Удовлетворена съм от това, което децата показаха и от това, което ние, жените в Козлодуй, София и Белене успяхме да организираме, при това на много високо ниво. Искахме да намерим повече спонсори и смятам, че успяхме да осигурим много подаръци за всички участници. На темата се бяхме спрели още миналата година след събитията в Япония. Тази година, след като и в България се случиха земетресения, наводнения, дори и терористична атака, решихме да разширим обхвата и така се получи настоящата тема.
Смятам, че по този начин ние успяваме да подпомагнем младите хора в техните опити да имат повече знания. Всички презентации ще бъдат четени в час на класния, защото знаете, че вече е въведено обучението по тези теми и мисля, че по този начин ние допринесохме да имат разработени материали за това. На нас, разбира се, съдействие ни оказаха Министерството на образованието, нашата пожарна защита и дирекция ПБЗН, чрез материали, които помогнаха децата да разработят тези шест презентации. Благодаря на всички за съпричастността!”

Състезанието беше отразено и от информационния център на АЕЦ “ Козлодуй“.

Благодарим на нашите спонсори:

- АЕЦ “ Козлодуй“

- БУЛАТОМ

- “СПАРТАК – В”- ООД

- „ОНЕТ ТЕХНОЛЪДЖИС – България“ ЕООД

- „ОСКАР – ЕЛ” ООД

- ЗАД „ЕНЕРГИЯ“

- “ЕНЕРГОРЕМОНТ-КОЗЛОДУЙ” ЕООД

- ЕНЕРГОСЕРВИЗ АД

- „ТИТА КОНСУЛТ” ООД - Дейност

- ДП РАО

- ИНТЕРПРИБОРСЕРВИЗ ООД

- АРЕВА ГРУП – Козлодуй

- WorleyParsons

- ГД „ПБ и ЗН“

Допълнителна информация за нашите спонсори може да намерите от линковете на страницата и от тук: Спонсори състезание 2012Comments are closed.