Вечер на "Информационни технологии и АЕЦ"

Състезание: “ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ И АЕЦ (ИТ и АЕЦ)”

По инициатива на WIN, България, на 21 февруари 2008 г. в Козлодуй се проведе вечер, посветена на приложението на информационните технологии в АЕЦ.

В събитието се включиха пет средношколски екипа – три от Козлодуй и по един от Белене и София. Учениците представиха пред публиката в Зрителна зала на  Дома на енергетика – гр. Козлодуй свои предварително подготвени презентации, свързани с конкретни области на приложение на IT-технологиите в атомната централа. Презентациите са резулат от специално посещение на екипите в АЕЦ „Козлодуй”, където младите хора получиха възможност непосредствено да се запознаят с работата на компютърните специалисти. Състезанието включваше и решаване на задачи по програмиране, бяха присъдени и награди в съпътсващи конкурси, единият от които бе за създаване на проект за лого за българския клон на WIN.

Участниците във вечерта бяха официално приветствани от директора на дирекция „Производство” – Александър Николов, който пожела успех от името на ръководството на АЕЦ „Козлодуй”. Гости на събитието бяха кметът на Общината – Румен Маноев, представители на спонсорите и преподаватели от средните училища. Инициативата бе подкрепена от бълагарската неправителствена организация БУЛАТОМ, от различни бизнес организации и Община Козлодуй.

Това е третата подобна вечер, която WIN, България, организира през последните три години с убеждението, че бъдещето на ядрената енергетика е в ръцете на младите хора.

Участници: Ученици от 9, 10, 11 и 12 кл. (4 и 1 резерва) от 5 отбора (3 от Козлодуй, по 1 от Белене и София ) в 4 кръга, като всеки кръг се оценяваше по шестобална система.

гр. София – 73 СОУ Владислав Граматик

гр. Белене – ПГЯЕ “Мария Кюри”

гр. Козлодуй, СОУ “Христо Ботев”

гр. Козлодуй, СОУ “Св. Св. Кирил и Методий”

гр. Козлодуй, ПГЯЕ “Игор Курчатов”

Обявяване на конкурси сред учащите се за:

- лого на WIN – България

- рисунка на тема ИТ и АЕЦ;

- презентации по една или повече от следните теми:

  1. Джон Атанасов – баща на компютъра.
  2. История на Google.
  3. Създаване и развитие на компютърните игри – до 10 слайда.

Повече от 500 участника се включиха активно в състезанието, което е доказателство за значимостта на събитието и ролята на WiN България.

Раздадени бяха много грамоти и награди предоставени от нашите спонсори: АЕЦ “Козлодуй”, LIREXBG, БУЛАТОМ, ДП”РАО”, “Енемона”, Westinghouse, Parsons, PMU, Ротари клуб “Аугуста”, Община Козлодуй и др

Comments are closed.