„WiN - жените в ядрената индустрия” - секция Белене организира празник, посветен на 50 години българска ядрена енергетика

Празникът, организиран от „WiN – жените в ядрената индустрия” в гр.Белене през месец май вече се превърна в традиционен за града. Тази година той премина на два етапа и бе посветен на 50 години българска ядрена енергетика.

На 9 май в СУ“Димчо Дебелянов“ бе организиран семинар за ядрената енергетика, на който средношколци от 9 клас представиха доклади на теми: “Околна среда, радиационен мониторинг и влияние на АЕЦ върху ОС“, „Безопасност и сигурност при работа на АЕЦ“, „Нови енергийни източници и АЕЦ- преимущества и съпоставяне“. След презентациите се проведе обсъждане по темите и необходимостта от нови ядрени мощности в България. Младите хора изразиха мнение и гражданската си позиция за необходимостта от построяване на АЕЦ- Белене. Семинарът  завърши с викторина от въпроси за безопасността на АЕЦ, околната среда, радиационната защита и други. WiN- България награди и даде подаръци на участниците в семинара.

На 13 май празникът  бе под надслов „Децата на Белене пеят, танцуват и спортуват”. Съорганизатори на забавния ден бяха детските градини и училищата в града, както и ЦПЛР-ОДК. Сред гостите на събитието бяха кметът Милен Дулев, заместникът му Малина Ешекова, Радка Иванова – председател на „WiN – жените в ядрената индустрия” и председателките на секциите в Белене и Козлодуй – Пепа Василева и Катя Минкова. Повече от час децата на Белене танцуваха, пяха, рецитираха, спортуваха и се забавляваха в присъствието на родители, учители и граждани. За участниците организаторите бяха приготвили подаръци и лакомства. Спонсори на събитието са: „WiN – жените в ядрената индустрия”, Банка ДСК, Милен Дулев (лични средства), Борислав Лоринков, ЕТ „Живка Гулева”, ЕТ „Иван Радулов”. Благодарности бяха изказани към командира на 55-ти инженерен полк полк. Росен Арабаджиев за осигуреното озвучаване.

Comments are closed.