Сдружение „Жените в ядрената индустрия – България” (WiN България) участва в работата на 24-тата международна конференция на WiN Global

От 21 до 23 ноември 2016 година в столицата на Обединените арабски емирства (ОАЕ) Абу Даби се проведе 24-тата международна конференция на WiN Global – за първи път в близкия изток и арабския свят. Участниците бяха над 300 жени от държавите по света, като преобладаваха жените от Азия.

WiN България беше представена от Катя Минкова, Анна Петрова, Боянка Гъркова, Илинка Живкова и Марияна Дичева.

Приветствия към участниците в конференцията поднесоха инж.  Мохамед  Ал Хамади – председател на съвета на Атомната енергийна корпорация (АЕК) на ОАЕ, инж. Мохамед А. Сахо Ал Сувайди – член на борда на АЕК и изпълнителен директор на строящата се АЕЦ Барака в ОАЕ, както и председателката на WiN Global Си Мун Парк.

Работата на конференцията беше организирана в 6 панелни секции, в които участваха специалистки в областта на атомната енергия – от научни институти и от ядрената индустрия, специално поканени за събитието, като в една от секциите лектор беше българката д-р Женя Василева от МААЕ, Виена.

Доклади за работата на своите организации за изминалата година изнесоха  представителки от 21 държави  – Аржентина, Австралия, България, Китай, Франция, Германия, Унгария, Япония, WiN Global Южна Корея, Пакистан, Румъния, Испания, Швеция, Швейцария, Тайван, Турция, ОАЕ, Англия, Йордания, Чехия, Канада и също така от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Докладът на WiN България представи г-жа Катя Минкова – председател на секция „Козлодуй”.

Председателката на WiN Global връчи награди   за периода 2012 – 2016 г.:

-      За изключителен принос  в информираността в областта на ядрената енергетика получи Норма Боеро

-   За активно участие в утвърждаване на ролята на жените в развитието на ядрената енергия получи почетната награда на WiN Global Джеси Цзъ.

Избрана бе и представена новата председателка на световната организация г-жа Габриеле Войд  от МААЕ с мандат 2016 – 2018 г.

Следващата, 25-та международна конференция на WiN Global ще се проведе от 10 до 14 септември 2017 г. в Пекин, Китай. Обявени са програмата и темите , по които ще се дискутира в 5-те панелни секции.

Конференцията в Абу Даби премина в обстановка на безупречна организация от страна на домакините – WiN АЕК – ОАЕ и ползотворно сътрудничество между участниците.  ОАЕ, Абу Даби изрази уверенността си за бъдещето на атомната енергетика – да се използва за мирни цели, за да се справи с изменението на климата.

Comments are closed.