19 Конференция 2011 WiN-Global

През периода 05-09.06. 2011 година домакин на 19-та Годишна среща на WiN Global под наслов – “ Ядрените технологии – за един по-добър свят“ беше България.

ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС – K. ДИМИТРОВ

WIN АНГАЖИРА С ПОСЛАНИЕ, КОЕТО СВЪРЗВА И КОМУНИКИРА

Черил Богес, президент на Women in Nuclear – Global

Г-жо Богес, кои бяха основните причини за създаването на организацията “Women in Nuclear Global” (WiN Global) – „Жените в ядрената индустрия”?

- Когато се случиха авариите в АЕЦ Три Майл Айлънд и АЕЦ Чернобил, индустрията ни разбра, че и двете събития бяха възприети по много емоционален начин. Науката и логиката зад тези теми минаха на заден план и емоционалните реакции по повод на това „какво е ядрена енергетика” излязоха напред. Индустрията ни разбра, че статистически погледнато, ако става въпрос за емоционално възприемане на тема, 70% от респондентите ще повярват на жена, а не на мъж – при еднаква подготовка, подбор на думи и др. Ако става въпрос за научна тема, процентите са наобратно в полза на мъжете. Основателите ни решиха, че има достатъчно научно-подготвени хора, които да комуникират на емоционално ниво. И затова решиха да оставят жените като основен комуникатор. Ядрената технология е добра, затова единственото нужно нещо беше да се комуникира.

Европейското ядрено дружество – ENS, беше основният спонсор за старта на WiN и така беше дълги години. През 1993 г. беше официално създадена организацията Women in Nuclear (WiN) с помощта на ENS. Разраснахме се от 10 държави в началото – основно от Европа, плюс Канада и САЩ. Япония, Тайван и Южна Корея се включиха след тях, а след това продължихме да се разрастваме.

Кои други държави бихте искали да видите като участници в WiN Global?

- Нашата организация иска да включи държави, които използват ядрени технологии – не само ядрена енергетика. Това включва медицина, комуникации, изследвания – толкова много теми, за които ядрената енергетика е полезна, а хората не го знаят. Искаме да имаме представители навсякъде, където се използват ядрени технологии. Трябва да комуникираме фактите и да информираме хората за това какво се развива.

Опитахме да се фокусираме стратегически върху страните с реактори – както за производство на електроенергия, така и с научни реактори или такива за добиване на медицински изотопи. Искаме да включим и страните, които желаят да въведат тепърва ядрени технологии. Много държави искат такива технологии и това е голяма стъпка.

Кои са основните успехи на WiN Global през последните 18 години?

- Ако погледнете откъде започнахме – са малко на брой членове в Европа, а сега имаме представителство в над 80 държави с над 4000 членове. Но трябва да се има предвид, че не всеки член на местните организации е член на глобалната ни асоциация. Така например в САЩ имаме 4500 членове на националната организация, от които по-малко от хиляда членуват в глобалната. Причината е, че основните дейности на WiN са на местно ниво. Твърдо вярвам, че WiN ще се обвърже с обществеността на местно ниво – това е нашата визия. По-важно е за организацията да присъства по места, отколкото да има много глобални членове. Все пак, темите ни засягат местните общности, образованието например е по места. Затова вярвам, че WiN трябва да присъства именно там.

Езикът на организацията WiN Global е английският, но това не е език, който повечето от членовете ни да говорят. Затова много от членовете на националните организации не членуват в глобалната, но все пак са WiN-ангажирани. Те изпълняват целите на нашата асоциация на местно ниво.
И още нещо – WiN не е само женска организация. Нашата основна цел са жените заради емоционалните реакции, но при нас членуват и много мъже – нямаме ограничения в този аспект. Просто научната общност не достига талантите на цените и младите момичета по отношение на ядрената енергетика. Това е една от нашите цели.

Какви образователни инициативи осъществяват WiN организациите?

- Ние сме навсякъде. Достигаме до най-възрастните, най-младите, участваме в обмен на опит и научни изследвания. Нямаме образователни изисквания за членство. Всъщност, колкото повече хора с разнообразен опит членуват при нас, толкова по-добри ще станем в използването на ядрените технологии.

Има ли липса на достатъчно подготвени специалисти за ядрения сектор?

- Мисля, че във всеки сектор са необходими повече млади хора, но ние специфично имаме нужда от тях в енергетиката, медицината и научните изследвания. Не може да се получи медицински изотоп, без всички по веригата да работят заедно. Вижте и нашата конференция: имаме както възрастни, така имлади участници. Къде другаде можете да видите такова преплитане на поколенията – да участват заедно, да споделят същите мисия, визия и т.н. Това е равенство, което не е характерно за повечето научни общности. При нас членуват както генерални директори, така и ръководители на малки компании, мениджъри.

АЕЦ Фукушима Даичи беше една от основните теми на вашата 19-та конференция. Каква ще е ролята на WiN Global след това събитие?

- Мисля, че ролята на нашата организация ще е по-важна, защото ние комуникираме с обществото. Г-жа Джунко Огава, един от лекторите в нашата конференция в България, беше основният говорител при събитието в Япония. Членовете на WiN Япония са установили отношения, базирани на доверие, в местните общности. Те вече започнаха да посещават общностите и да говорят с хората. Това е изключително важно.

Когато се случиха събитията в Япония, аз бях много разочарована. Ние забравихме за основното събитие покрай тази медийна треска относно ядрената енергетика. Това беше голяма трагедия – японският народ изпита нечувано събитие. Когато погледнете какво се случи със страната – тези 14 метра вода, идващи от океана – и усилията на японския народ да се справят: нямаше безредици, грабежи, а имаше взаимопомощ. Те се погрижиха за хората. А ние бяхме толкова заети с ядрената технология. Отзивът на хората беше забележителен. А самият факт, че работниците на място не позволиха да се случи трагедия говори за тяхната подготвеност и за културата на безопасност по отношение на ядрената енергетика. Те използваха всички налични технологии, с които разполагаха, и тази централа сега е все още цяла. Всеки, който не аплодира това, се държи неуместно, според мен.

Какви резултати очаквате от 19-тата конференция на WiN Global, която се проведе тази година в България?

- България беше домакин на 23 държави от целия свят. Екипът на WiN България ни посрещна и ни накара да се чувстваме комфортно. Говорихме много, създадохме много нови приятелства. Дейностите на местната организация са забележителни. Мога да използвам това, което те правят тук, в моята страна и обратно. Тук е много приятно. Ние сме много заети хора и тук можахме да се поспрем и да поговорим – това не е нещо, което се случва всеки ден. Мисля, че се получи добра конференция, а посещението на АЕЦ Козлодуй беше страхотно. Правим нови контакти. Срещнах хора в WiN, които иначе нямаше да познавам. Техните житейски пътища са толкова различни, а ние станахме приятели, пречупихме бариерите и се свързахме на чисто човешко ниво.

Тази година Вие споделихте своята WiN формула с членовете на организацията. Бихте ли я споделили и с нашите читатели?

- Дейността на WiN може да се представи със следната формула:: Е=m.c^2. Това означава: “WiN Engages the Public with a Message that Connects and Communicates” – „WiN ангажира обществото с послание, което свързва и комуникира”.

____________________

Г-жа Черил Богес е старши мениджър проекти и главен инженер в Westinghouse Electric Company, LLC. Г-жа Богес има над 28-годишен инженерен опит в бизнеса на ядрената енергетика. Нейните дейности са включвали тръбопроводи и структурен анализ, проектиране на нови централи, модификации на централи, управление на стареенето на компонентите и др.

Г-жа Богес е основател и председател на Westinghouse Pittsburgh Chapter в US WiN, членувала е в комитета по стратегическо планиране на US WiN и е била представител на САЩ в борда на WiN Global преди избора й за президент на световната организация.

АВТОР: Атанас Георгиев

Делегати на Световната конференция на WIN GLOBAL посетиха АЕЦ “Козлодуй”

Участници в 19-та Световна годишна конференция на WIN GLOBAL* посетиха на 6 юни АЕЦ “Козлодуй”. Групата включваше над четиридесет представители от над петнадесет държави. Делегатите на конференцията разгледаха втори, трети и шести блок на атомната централа, след което отпътуваха за комплекс “Ривиера”, където утре – 7 юни, официално стартира работата на форума. Организатор и домакин на престижното събитие е българската структура на организацията, което е своеобразно признание за професионализма и авторитета на българските жени, работещи в ядрената енергетика.

Открита бе конференцията на WIN GLOBAL

Катя Минкова – председател на WIN Бългатия откри 19-та световна годишна конференция на WIN GLOBAL. В комплекс „Ривиера” вземат участие 160 членове на организацията от 24 страни на четири континента. Предвидили сме четири секции, в които ще се представят доклади и постери, свързани с различни области в използването на атомната енергия, информира Росица Минакова – председател на научния комитет. Тя допълни, че четирите основни теми, касаят „Сигурност безопасност и околна среда”, „Ядрени технологии и бъдещи перспективи”, „Управление на знанията и комуникации” и „Ядрени приложения и медицина”. Около четиридесет доклада ще бъдат представени на конференцията. „Всички доклади, които бяха изпратени, показват силната ангажираност на жените в използването на ядрената енергия, показват че, много от тях са изключително опитни с изключително високи позиции в областта”, каза за www.kozloduy-bg.info Росица Минакова.
Надявам се целият труд, който хвърлихме да бъде възнаграден, гостите ни от цял свят да останат доволни и от престоя си и от подготвените технически и семинарни сесии, коментира и Адриана Ваклева, председател на секция Козлодуй към WIN България.
Гости по време на откриването на конференцията са били евродепутатът Владимир Уручев, д-р Сергей Цочев – председател на Агенцията за ядрено регулиране, Богомил Манчев – председател на Българския атомен форум – Булатом. В приветствените си думи те са подчертали, че в момента ядрената индустрия е поставена в сложна ситуация и че ролята на WIN в изпълнение на една от основни й цели – да популяризира  знанията и значението на ядрената енергетика и ядрените приложения в живота на хората, ще нараства. Поздравителни адреси до участниците в конференцията са били получени от министъра на икономиката, енергетиката и туризма – Трайчо Трайков, и от изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй” – Костадин Димиров. С приветствено слово към присъстващите се обърна Катя Минкова – председател на WiN България, а годишната среща бе открита от Черил Богес – президент на WIN GLOBAL.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Йонко Окава: Младите хора са шансът за ядрената енергетика

Професор Окава работи в университета на Токио в катедра „Развитие и подобряване на технологиите в ядрената сфера“. Председател е на WIN Япония. Преди време е била президент на WIN GLOBAL.

Какво очаквате от посещението си в България?
За първи път съм тук. Тази конференция ще ни даде голяма възможност да обменим опит и мнения, както и да се поучим. Ето защо това е и една специална година след жестокото цунами, което връхлетя над „Фукушима”. Отговорността ми тази година е на този форум да докладвам какво е състоянието не само на атомната централа след тежката авария, но и на обстановката като цяло в моята страна.

Какво правехте в първите дни след аварията?
Моята позиция не е пряко свързана с действията след аварията. Аз съм член на университета, но участвам и в отдел за връзки с обществеността на японското атомно общество. В този смисъл бях и съм отговорна за изпращането на информация и обяснения във връзка със създадената ситуация във „Фукушима”. Бях координатор който трябваше да обяснява на хората постепенно във всеки един момент каква е ситуацията. Ние изследвахме телевизията, пресата, радиостанции, гледахме каква е  информацията, която се поднася на обществеността ни и нашите научни сътрудници обясняваха подробно какво се случва във всеки един момент след ситуацията – час по час, ден след ден. Мога да кажа, че в момента радиационното облъчване постепенно спада и ситуацията се нормализира.

Как виждате ролята на WIN в процесите сега половин година след „Фукушима“?
Като президент на WIN Япония бих казала, че ситуацията е коренно различна. Не само при нас, а и в целия свят. Отношението към ядрената енергетика и радиацията е обострено. Ето защо ние трябва да преконструираме самата история, за да получим една публична подкрепа. На първо място ние трябва да видим какво чувстваха хората след аварията във „Фукушима“. Ето защо по мое лично мнение следващото нещо, което трябва да направим е да се обърнем към младото поколение – те са важното нещо в нашия живот. Концепцията на Япония по отношение на естествените ресурси и страха да не ги загубим ни дава възможност да обърнем внимание на младото поколение и да им дадем право да помислят и да разберат ядрената енергетика.

Христина Кременлиева с награда от WIN GLOBAL

Днес приключва работата си 19-та Световна годишна конференция на WiN GLOBAL, която се домакинства от България. По традиция по време на конференцията бе връчена ежегодната награда за принос към дейността на WiN GLOBAL. Тази година нейн носител стана българката Христина Кременлиева – една от първите лицензирани жени оператори на ядрен блок, която е сред основателите на WiN – България.
В трите дни на форума бяха представени 20 национални доклада за дейността на отделните клонове на оранизацията. В четири тематични пленарни сесии бяха изнесени и дискутирани 26 презентации, участниците разгледаха и 17 постерни доклада.
На церемонията по закриването на конференцията, знамето на организацията бе предадено на представителите на следващата страна домакин – Швеция. Традицията по връчване на знамето на WIN GLABAL и посланието за мирно използване на ядрената енергия започна от Корея миналата година, разказа Адриана Ваклева – председател на секция Козлодуй към WIN България.
Според предварителната програма тази вечер дамите, гости в България, ще посетят старата ни столица, където ще видят светлинното шоу „Звук и светлина”.


Христина Кременлиева /вдясно/ е започнала своя стаж през 1973 година като оперативен персонал в реакторен цех. Била е оператор-технолог, Дежурен инженер на блок на 1-2 блок до края на 1983 година. Тогава ражда дъщеря си Ана и се връща в АЕЦ в дирекция осигуряване на качеството. Участвала е в екипа, който е подготвял всички мисии на ОСАРТ за 1 до 4 блок.

Comments are closed.