Седмица на Медицинската физика - Варна

Българско дружество по биомедицинска физика и инженерство, със съдействието на Сдружение „Жените в ядрената индустрия-БЪЛГАРИЯ“ и Българско ядрено дружество – секция Варна организираха във Варна седмица на Медицинската физика във връзка с Международния ден на Медицинската физика – 7 ноември.

В световната и българската медицина в последните години навлезе много нова съвременна медицинска апаратура и се налага  популяризирането на  медицинската физика, работата на медицинския физик и медицинската апаратура.

В седмицата от 3 до 8 ноември  във Варна се организираха редица мероприятия за учениц и студенти, жители и гости на града.

Северина Иванова, наш член от секция София изнесе лекция на тема ”Риск от медицинското облъчване? -Попитай медицинския физик!”  и в Деня на отворени врати на МБАЛ «Св Марина», Варна представи новата апаратура в отделение РЕТ/СИТИ на групи ученици.

Наташа Иванова , секретар на БЯД-секция Варна изнесе лекция на тема „Мария Кюри”, биографията й във връзка със 157 годишнина от рождението й.

Беше обявен Ден на отворени врати в МБАЛ „Света Марина Варна” и те организираха групи ученици, които посетиха клиниката по Нуклеарна медицина, метаболитна терапия и лъчелечение и Клиниката по Образна диагностика. Групите бяха  от 12 ученика с учител от средните училища на гр. Варна: МГ «Д-р Петър Берон», ІV ЕГ «Фредерик Жулио Кюри» и П Г И «Д-р Иван Богоров».

За лекторите, учителите и най-любознателните ученици бяха подготвени подаръци от БУЛАТОМ и Сдружение «Жените в ядрената индустрия-България». Добрите идеи и начинания трябва да бъдат поощрявани.

Изказваме благодарност на Северина Иванова.

Comments are closed.