WiN България участва в организирането и провеждането на традиционния празник Бабинден - Денят на родилната помощ

На 21 януари с ритуал пред служба “Трудова медицина” в АЕЦ “Козлодуй” бе отбелязан по традиция Бабинден – Денят на родилната помощ.

В празника по стар български обичай участваха само жени – майки, раждали през 2012 година, ръководителки и представителки на Win България.

Радка Иванова, председател на Сдружението “Жените в ядрената индустрия – България” поздрави д-р Петя Стояновска и акушерките Даниела Христова и Диана Добрева и изказа своето уважение и признателност за хуманнaта и благородна професия като им пожела здраве и ползотворна работа за да се раждат повече жизнени и здрави бебета, да има повече щастливи родители, баби и дядовци.

Мария Илиева – заместник изпълнителнителен директор на АЕЦ “Козлодуй” и член на WiN България поднесе цветя и поздравителни адреси на дамитe за дългогодишната им грижа за здравето на жените, работещи в атомната централа.

Ритуалът припомни за пореден път, че хубавият български празник не е забравен и продължава да носи надеждата за раждане на много деца.

Измиването на ръцете, хвърлянето на вода във въздуха, закичването на младите майки със завързани с червен конец китки, кокошката, питата и баницата – това бяха традиционните знаци на обичая за пресичане на злото, за наричане за здраве, берекет и пъргави малчугани.

Comments are closed.